zondag 29 juli 2012

Fietsen naar Ek Phnom

Onze homestay zat er op. Ik deelde nog wat t-shirts uit en we namen ons laatste ontbijt bij onze familie. We namen afscheid en reden met Bath terug naar het centrum van Battambang waar we reserveerden in het  Royal Hotel. De homestay en rondrit met Bath waren een schitterende ervaring, we hadden ervan genoten.
Na een korte opfrissing en het wassen van enkele kleren gingen we op verkenning in de stad. Het was stralend weer met stapelwolken en hier een daar een zonnetje. We gingen naar de lokale markt en beslisten al gauw om fietsen te huren om zo wat afkoeling te hebben. We huurden fietsen voor $ 1,5 voor een halve dag. Battambang heeft het beste toeristische bureau van Cambodja, dus wij daarheen. Natuurlijk was het uitgerekend vandaag gesloten. Wij dan maar op stap en ik wist van een tempel, Phnom Ek, op ongeveer 12 km. Wij daarheen. Maar omdat de lucht er plots heel onheilspellend uitzag, gingen we voor alle zekerheid eerst eten. Hilde zag een restaurantje waar heel wat locals zaten dus daar moesten we zijn. In een zeer bombastisch interieur aten we vier eenvoudige Khmer-schotels die ons allemaal samen $10 kosten. Spotgoedkoop maar weeral eens lekker.

De lucht was opgeklaard en het had zelfs niet geregend. Wijle weer weg op onze Aziatische fietsen richt Phnom Ek. Gedurende de ganse rit niets anders dan wuivende kinderen en vriendelijke mensen die je toelachen. Zonder enig probleem vonden we onze tempel. Niks spectaculairs maar wel een leuk tochtje. Het begon terug wat te miezeren dus besloten we terug te keren langs de andere kant van de rivier om zo andere dingen te zien. We waren amper een halve kilometer verder of de hemelsluizen gingen op. En als ik zeg open, dan was het open want de regen viel met bakken uit de lucht, met heel veel bakken. Gelukkig waren we juist in de buurt van een huis en we liepen er heen.

De eigenaar wenkte ons ook om te komen schuilen. Geen haar op ons hoofd die er zou aan denken vier 'jappen' te laten schuilen voor de regen die juist Gent of Brugge aan het bezoeken zijn. Hier is dat allemaal geen probleem. Het regende ongeveer 10 minuten en toen was de bui over. Wij dus terug op de fiets maar omdat de weg waarop we reden was herschapen in een modderpoel moesten we terug naar de andere (geasfalteerde) kant van de rivier. Terug gingen de hemelsluizen open maar dan nog harder dan daarnet. Wij weer naar het eerste beste Cambodjaanse huis om te schuilen. Niemand die er ook maar een probleem van maakte. De lucht zat ondertussen potdicht en de hemelsluizen bleven maar water spuiten. En wij reden van huis naar huis om te schuilen en hier een daar kochten we dan iets. Een flesje water, vier poncho's in elk een verschillende kleur van 10 frank. We zagen eruit als de teletubbies op de fiets. Liters water had het geregend en plots was het dan weer gedaan zodat we terug in Battambang city kwamen. Hier kochten we dan onze piknik voor morgen omdat we met de boot naar Siem Reap gingen varen en deze tocht duurde toch ongeveer 7 uur. 's Avonds gingen we eten in de White Rose, een beter restaurant in town. Terug een overheerlijke maaltijd met wijn erbij voor $23 en een mooi Cambodjaantje dat ons bediende. Meer moest dat weer niet zijn. Morgen de boot op met hopelijk iets beter weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten