donderdag 2 augustus 2012

Aangekomen in Phnom Penh

We hadden een minibus gecharterd om naar Phnom Penh te rijden. We vertrokken om half negen voor een rit van om en bij de 5 uur. De rit verliep over pokdalige wegen. Je zou denken, we rijden naar de hoofdstad en de wegen zullen beter zijn maar niks van. Hoe dichter bij Phnom Penh hoe slechter de wegen. De chauffeur was waarschijnlijk aan het trainen voor de Cambodjaanse versie van de 'Dakar', hij reed meer links op de weg dan rechts, slalomde zich tussen auto's, tuks-tuks, koeien, putten, karren waarop van alles gestapeld was, karren met koeien, karren waaraan misschien 100 levende kippen omgekeerd hingen om op het einde van de rit waarschijnlijk te eindigen in een 'fraai raai with  chicken', duizenden brommers, brommers die ganse varkens vervoerden omgekeerd vastgebonden, afstandse en voltandse bussen, jeeps die
reden en jeeps die sputterden, auto's met de zwartste uitlaatgassen, mensen, kinderen,.... en Annic durfde niet kijken. Of je nu kijkt of niet, het blijven rare en misschien wel dolgedraaide chauffeurs.
Na 5 uur stonden we dan uiteindelijk in  Phnom Penh, de hoofdstad. De eerste indruk was er één van een vuile hoofdstad met zeer veel vuil langs de kant van de weg, een hoofdstad die ook krioelt van auto's, bussen , tuk-tuks, fietsen, karren, mensen en 4 toeristen uit België. Inademen stond gelijk aan 3 dagen minder leven.
Ons hotel valt al bij al goed mee. Het is een oud-koloniale villa met vele bijhuisjes die zijn omgetoverd tot slaapkamer.
's Avonds zijn we gaan eten in 'Friends'. Dit is een organisatie die straatjongeren een toekomst biedt door hen te leren koken, souvenirs maken,... Dit is reeds een wijd verspreide organisatie die draait op en met (ex-)straatjongeren. Goed besteed geld dus al was het niet zo goedkoop in vergelijking met andere restaurants die we al gedaan hebben. Het was gewoon onze duurste maaltijd tot nu toe, € 8 per persoon.
Morgen verkennen we de stad en bezoeken we het Koninklijk paleis, nationaal museum, TS21 of het Tuol Sleng-museum (vroegere gevangenis waar de tegenstanders van het Pol Pot regime werden veroordeeld alvorens naar de Killing Fields te worden gebracht, natuurlijk ook de Killing Fields en verder nog wat onorthodox slenteren want daar zijn we zo goed in.

1 opmerking:

  1. als ik zo lees hoeveel levende beestjes daar aan karren hangen dan kunnen we ev Michelken van Gaia even laten overkomen, hij zal daar zijn werk hebben!!!!!

    de huisbewaarder

    BeantwoordenVerwijderen